Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
06.11.2017.
09:55 > 08:29
Inspekcija rada u Novom Sadu vratila je ove godine na posao dve trudnice kojima nije produžen ugovor o radu na poslu, odnosno direktno su diskriminisane zato što su zatrudnele ili su se porodile.
  • Marko

    09.11.2017 23:53
    @ Ma da
    Nisi mi odgovorio na pitanje.
    Uostalom, takav je zakon i zakon treba da se poštuje. I ja bih hteo da ne moram ništa da plaćam i da ostali svi plaćaju za mene i baš bi mi bilo lepo. I mene je država zeznula ali ja to nikad nisam prebacio na drugog. Ako se meni desilo nešto što nije fer, nisam odlučio da moj peh plaća trudnica koja će u poslednjem trenutku da ostane bez načina da se izdržava, npr.
    Nisam ja spominjao plaćanje poradjanja tudjih žena i izdržavanje tudje dece. Niti izdržavanje tudjih žena dok su na trudničkom?!?! Pa ne plaćaš istovremeno drugog radnika, umesto nje plaćaš drugog radnika.
    I kad smo već kod toga, već imam firmu i ne bi mi bio problem da se ljudski ponašam prema ljudima.
    A sad je problem i celokupno porodiljsko odsustvo? Malo menjamo temu. Znači, sad ne treba žene uopšte zapošljavati? Ti kao da nemaš žene u porodici...
    Sad ćeš još reći da daješ otkaz ljudima koji se ozbiljno razbole da ne bi morao da plaćaš drugog radnika.
    Ne znam valjda treba da imamo milosti za tebe i tvoje žaljenje. Piši peticiju da se menja zakon, nemoj ga kršiti na najjadniji mogući način - da ostaviš nekog u takvoj situaciji da nema šta da jede zbog jednomesečne plate.
  • Coolg

    09.11.2017 21:56
    Nije ali zaista nije problem o trudnoci ili porodiljskom odsustvu kao takvom. Problem je sto o porodiljama treba da brine iskjlucivo drzava tj. obezbedi adekvatno socialno zbrinjavanje na osnovu poreza i doprinosa koje preduzece treba da placa i placa drzavi, a ne preduzece u kojem bi trebalo da rade jel na kraju krajeva potpisali smo ugovor o RADU a ne o porodliljskom bolovanju...
    Tacno je da drzava nakon mesec dan u dan tacno refundira sva davanje za trudnicka bolovanja medjutim to znaci bar u slucaju mog preduzeca da prakticno preduzece drzavu tj. RFZO 12 meseci kreditira sa 1.000.000 dinara !!!! Naravno kamata za to ne postoji !!! Niko ne pita dali preduzece to uopste moze...
    Treba pogledati malo i sa strane poslodavca, koliki bi profit donelo preduzecu tih 1.000.000 dinara kroz 12 meseci, koliko puta bi se taj novac okrenuo u preduzecu.... naravno o tome i na tom nivou se zakonodavac time ne bavi ... ali ako poslodavac zakasni ili samo pogresi prilikom uplate poreza ettto istog trentka zatezne kamate.... sa time se naravno zakonodavac sa izuzetnom brigom bavi .....
    Ne treba zaboraviti da za svaku zenu trudnicu treba naci doskolovati odgovarajucu zamenu koja mi posle godinu dana postaje visak ... suludo ... naravno zakonodavca ni to ne zanima...
  • Ma da

    09.11.2017 19:32
    @Marko
    Alo čoveče, otvori privatnu firmu pa plaćaj poradjanje tudjih žena i izdržavanje tudje dece kada je to tako isplativo. Ja recimo ne bih mogao da pogledam u oči privatnika i zahtevam od njega da izdržava moju ženu dok je na trudničkom i ne dolazi na posao,a on istovremeno za taj posao plaća novog radnika.
    Nikada nisi zaposlio ni jednog radnika i isplatio mu platu, a držiš nam predavanje.
    Natalitet treba da podstiče država i da isplaćuje trudnička bolovanja i dečije dodatke,a ne poslodavac.
    Uostalom, u mojoj privatnoj firmi zapošljavam koga ja hoću.

  • Marko

    09.11.2017 16:46
    Hmmm
    Ma da 09.11.2017 • 14:25
    @ Marko
    Tih 400.000 dinara je kalkulacija za isplatu mesečne plate 10 trudnica na minimalcu od 23.000 dinara.
    10 trudnica koje rade za platu od 46.000 dinara koštalo bi me 800.000 dinara za taj jedan mesec.
    Meni je mnogo, pa ću da ih pošaljem kod tebe da im platiš ti....

    Kako si ti to velikodušan pa daješ tako velike plate, a problem ti je jedna dodatna. Ne može i jare i pare...
    I zamisli, svih deset otišlo u isto vreme na porodiljsko. Pa valjda ima i radnika koji ne idu odmah na porodiljsko. A valjda se ti radnici i vrate s porodiljskog, i nastavljaju da rade.

    Pa nemoj zapošljavati samo mlade žene, i starije hoće da rade, i muškarci hoće da rade, ali nemoj ih ni diskriminisati. Samo malo umerenosti je potrebno i dobar plan. Osim ako si Železnica pa hoćeš samo radnice do 26 godina.
    Inače, ono što sam ja napisao je aproksimacija za deset radnika za ceo radni vek, u kome će radnice odlaziti u različito vreme na porodiljsko, nisam slučajno stavio 40 godina. Osim ako se ne dogovore tako tebi u inat...
    A zašto bih ja plaćao tvoje? Svako svoje. U tome i leži problem, u ljudima koji ne žele da plate svoj deo pa da svima bude bolje. Najbolje da se otarasimo svih koji u datom trenutku ne mogu da rade i biće nam dobro.
    Da li bi mogao da pogledaš u oči trudnici kojoj si dao otkaz mesec dana pre porođaja i ostavio je na cedilu?

  • Ma da

    09.11.2017 14:25
    @ Marko
    Tih 400.000 dinara je kalkulacija za isplatu mesečne plate 10 trudnica na minimalcu od 23.000 dinara.
    10 trudnica koje rade za platu od 46.000 dinara koštalo bi me 800.000 dinara za taj jedan mesec.
    Meni je mnogo, pa ću da ih pošaljem kod tebe da im platiš ti....
  • Ma da

    09.11.2017 14:18
    @ Marko
    Ako nije suma, plati Marko iz svog džepa, slobodno, nemoj mene ubedjivati da mi je to neznatan izdatak.
    PS Bruto minimalac je 40.000 dinara mesečno (23.000 neto +68% doprinosi i porezi na zaradu).
    I taj bruto minimalac ne plaćam sa rokom otplate na 40 godina,već ODMAH istog meseca i to za 10 trudnica koje rode 1 dete iznosi 400.000 dinara odmah tog meseca čim otvore bolovanje!
    A za ostale mesece plaćam knjigovodju da mi sredjuje papire za te trudnice dodatno....
  • Marko

    09.11.2017 10:19
    @ Ma da
    Otkud ti znaš kome ja plaćam i koliko plaćam?
    Hajde da računamo: Radni vek 40 godina, pola radnika žene, prosek 1,5 deta (ako i toliko), nek bude deset radnika. Dakle, za 40 godina, 8 meseci treba dati trudnicama, nek je 40.000 bruto, to je 8.000 dinara GODIŠNJE!!! (Čitaj oko 650 din mesečno) Ma nemoj mi reći da je to sad neka suma za preduzeće sa deset radnika. A tek za minimalac, onda se plaća još manje.
    Ma ajde, pričaj mi priču...
  • Ma da

    08.11.2017 12:55
    @Marko
    Slobodno , o svom trošku, izdržavaj koga oćeš.
    Otvoriš lepo svoj novčanik i podeliš trudnicama i tudjoj deci oko sebe,sve po sistemu kako opisuješ...jedan mesec kažeš nije problem-plati onda lično ti, nemoj drugome nametati obavezu da izdržava tudju decu i tudje žene....koje ne dolaze na posao.
  • proka

    08.11.2017 11:35
    zakon
    rupa u zakonu je simptomatična pojava ( tako stvari ovde funkcionišu )
    pronaći zakon ( koji funkciopniše ) u ovoj rupi od zemlje , e to bi bilo nešto!
  • Terješkova

    08.11.2017 10:53
    @Tata Ikun
    Da mi je znati koje su to ozbiljnije strukture? Prosvetlite me!
  • Kaćanka

    08.11.2017 08:12
    Procitah ovih dana da ce uskoro i muskarci moci biti trudni....eto nama nataliteta.......zato Poslodavci obratite paznju i kad zaposljavate muskarce...da ne budete jadni u minusu!!
  • Marko

    08.11.2017 01:15
    @ Ma da
    Izvini, a koliko ti plaćaš poreze i koliko bi ih plaćao da se nisi rodio? A ne govorim samo o porezima na platu, već na SVE OSTALO, uključujući svaki odlazak u prodavnicu... I zar nije bolje da se radi ovde i da se potroši ovde nego da imamo neki status kvo, koji svakako ne može doveka da traje.
    To samo mi možemo da vidimo stvari toliko uskogrudo. Neka, zameniće nas Sirijci i ostali migranti, a mi ćemo biti migranti u Zapadnim zemljama, koliko nas još bude bilo, ali važno da nećemo plaćati trudnice jedan mesec jer je to sad najveći problem. Hajde da se pobunimo protiv svake politike koja pokušava da uradi nešto dobro i pozitivno za ovu državu.
    Na kraju krajeva, i moja majka je išla na porodiljsko pa niko nije propao...
  • Sada ja nešto

    07.11.2017 17:04
    DA KAŽEM
    Ja sam pre10-15 godina radio u jednom novosadskom mediju. Svi honorarci tada su radili za džaba i po nekoliko godina, da bi se u jednom momentu tu pojavili neki novi likovi. Zaposlila se ženska, 3 dana dolazila i četvrti dan otvorila trudničko bolovanje i odeeeeee... Sledeće nedelje došla još jedna nova,sa stomakom do zuba,potpisala kao i ona prva ugovor na neodređeno i sutradan otvorila trudničko i ćaaaaao. A ja siroti honorarac- volonter ostao da radim i za sebe i za njih dve... I tako dok nisam shvatio da sam magarac pa se jedan dan nisam ni pojavio na terenu... Šta htedoh ja vama reći sada? Htedoh reći da je ovo zeemlja Srbija bila i ostala i da je ovde svašta moguće.
  • @Tata Ikun

    07.11.2017 15:20
    A eto zamisli, ja sam za to da se lece alkoholicari narkomani iz fonda za zdravstveno osiguranje, jer mislim da je to bolest, a da svi, pa i oni kad se izlece, moraju da rade i da zarade za stan i hranu i za sebe, kao i za svu svoju decu koju stvore. A u principu, dobro je da se ne pitas ni ti ni ja pojedinacno spram svojih licnih strasti i nahodjenja, nego da to uredjuju neke malo ozbiljnije strukture.
  • Ma da

    07.11.2017 15:07
    @ Marko
    Kada poslodavci izdržavaju mame na trudničkom i porodiljskom i njihovu decu, to nije investicija u BUDUĆNOST POSLODAVCA već investicija u budućnost mame i tate, jer jednog dana će ta deca izdržavati SVOJU MAMU I SVOG TATU, a ne poslodavca-izdržavaoca.

  • Poslodavac

    07.11.2017 13:19
    @Rodiću Nemca
    Ne moraš da radjaš Nemca, nadji nekog vrednog muža iz Srbije, nisu valjda svi nesposobni da izdržavaju svoju ženu i decu.
    Ja lično nemam ništa protiv trudnica , ali sam protiv toga da ih izdržavam, pored živog muža i oca deteta
    Alo, zaradjuje li taj otac štogod ili samo decu napravi, pa ih prebaci meni na izdržavanje?
  • Privatnik

    07.11.2017 13:13
    @Ana
    Jedan bruto minimalac iznosi 38.000 dinara, a za veću platu više.
    Sram me bilo što ne zaposlim jedno pet radinica i POKLONIM najmanje 200.000 na ime plate za jedan mesec koji nisu radile, plus da za naredne mesece plaćam dodatno knjigovodju da mi sredjuje papire za trudnička bolovanja za tudje žene-
    Rade li Vaši muževi štogod povodom Vešeg i dečijeg izdržavanja ili čekaju da platim ja?
  • Tata Ikun

    07.11.2017 11:38
    Zaboravih malopre...
    Ja sam za to da se uzmu pare od lečenja narkomana i alkoholičara, i daju trudnicama. Ovi sebi neka plaćaju "skidanje" prinudnim radom ako nemaju drugih sredstava, a pare iz budžeta neka idu trudnicama.
    Treba danas imati hrabrosti za majčinstvo u našoj državi, kakva god da je. Svaka čast trudnicama! Samo vi nama ostanite u državi, a ovi koji ne vole trudnice, neka se sele, ja bi im i pare dao samo da se isele. Valjda bi onda u ovoj državi ostao neko normalan, pa makar i siromašan.
  • @Rodicu Nemca

    07.11.2017 09:54
    O cemu to da mislimo? O tvom bizarnom stavu da vise vredi dete koje nosi srpsko ime od deteta koje nosi nemacko ime? Ili o tvom besmislenom poredjenju bolesti i izdrzavanja zdravog deteta? ono sto poredis nema smisla. Lecenje necijeg raka se vrsi iz uplata zdravstvenog osiguranja te osobe. Isto se vazi i za lecenje bilo cijeg deteta. S druge strane, za redovno izdrzavanje tvog zdravog deteta niko nije uplacivao nigde, i to je obaveza tebe koja si ga (samo sebi) rodila.
  • Rodicu Nemca

    07.11.2017 00:45
    Svima koji su protiv trudnica
    Nije vam prijatno da "finansirate" trudnice? Pa konkretno u mom slucaju, naplacala sam se samo tako poreza i doprinosa. I konstano radim na odredjeno, po dva radna vremena. Tako da ako resim da ostanem u drugom stanju, to je svakako vec placeno s moje strane i tako nas vecina nece docekati penziju. Ali hajde stvari da postavimo ovako, sa osvrtom na osobu iznad koja je rekla da joj je neprijatno da tudja deca s kojima nema nista budu finansirana iz njenog dzepa. Mozda sutra obolite od raka i meni bude neprijatno da vas finansiram, posto ipak je vas rak, vasa stvar, mislim, ipak je to samo vas problem. Sta cemo sad? Vec tri moje drugarice su se udale za strance i rodile su decu. Ta deca ne nose ni srpska imena, ni srpska prezimena. Mislite o tome.
  • Shimmy

    06.11.2017 23:54
    @Ana
    Draga Ana, kada bi bila privatnik, kao sto nisi, znala bi da i ta jedna POKLONJENA plata nije malo. Privatnicima ne rastu pare na drvecu. Ako ne verujes, probaj sama da otvoris nesto privatno, pa jos zaposli zene. Jos ako tek sad otvaras malu firmu i boris se da uspes, pa imas svega 5 zenskih radnika, i da ti svih 5 ode na trudnicko, mozes slobodno firmu da zatvoris. Sve je to lepo, ali svaki poslodavac ima izbor, ne moze se naterati, niti ga treba primoravati koga da zaposljava. Ne govorim dal je dobro ili je lose. Ali ukoliko imas 2 radnika istih sposobnosti, manji ti je rizik zaposliti onog koji nece potencijalno otici na trudnicko. Cak cu bez dokaza reci da mislimda ti se vise isplati zaposliti i losijeg radnika koji nece otici na trudnicko. Cak i da komplet svi meseci idu na teret drzave. Opet je manji rizik zaposliti muskarca, jer trudnica dok je odsutna puno propusta, pogotovo u IT firmi. Surova realnost.
  • Marko

    06.11.2017 21:55
    Hmmm
    Svim onima koji su toliko blatantno protiv trudnica:
    A ko će vam biti mušterije za 20 godina? Možda oni koji se NISU sad rodili. Neće valjda biti vajkanja kako ne ide posao, nema se više kome prodati roba, sela nestaju, pa i u gradovima nas je sve manje... Na kraju krajeva, znate šta znači investicija, i ovo je vid investicije u sve nas.
  • G

    06.11.2017 21:16
    @RVosha - u tekstu se opisuju slučajevi u Novom Sadu, što potom implicira da je Novi Sad zasmrdeo pokrajinu i potom i celu Srbiju.
    @Hadus - zašto vi ne odete u deo sveta gde važe drugačiji zakoni ako vam u Srbiji ne odgovara?
    @vosha forever - samim time što su akteri ovog novinskog članka u Novom Sadu znači da je Smrdojvodina ta koja je zasmrdela ostatak Srbije.
    Ne znam da li je više tužno ili smešno što ste vas nekoliko pojedinaca toliko glupi da licemerno reagujete na moj komentar koji je bezmalo identična kopija drugog. Uvek kada je nešto loše onda je "Smrdija" bez obzira što su akteri upravo u Smrdojvodini, a kada je nešto dobro onda je to samo Vojvodina nikada Srbija.
  • Ana

    06.11.2017 21:07
    Privatnicima
    Da imate makar jednu trudnicu kao što nemate, znali biste da posle mesec dana bolovanja sve troškove snosi država. Takođe, platu za vreme porodiljskog odsustva niste dužni da dajete ranije nego što država to isplati. Sram da vas bude što izmišljate načine da radnike godinama držite na ugovoru na neodređeno.
  • Tata Ikun

    06.11.2017 19:27
    @Nesto se mislim
    "Prosta biologija" bi se odnosila na životinje. Čovek kao svesno biće ne može čin rađanja i gajenja dece da svodi na "prostu biologiju" iz milion i jednog razloga u koje ne želim sada da ulazim.
    Ali, kao u 99 posto slučajeva u životu, svako kreće prvo od sebe.
  • Prekipelo mi

    06.11.2017 19:25
    nije u redu
    Da li je normalno da jedna zena radi u firmi 6 god za platu od 50 000 a od toga je na poslu bila ukupno 2 meseca,ili je trudna ili je na bolovanju,pa njen posao moramo mi ostali da radimo
  • Nesto se mislim

    06.11.2017 16:53
    Zasto se cin radjanja tj. prosta reprodukcija podize na nivo nekog svetog cina u koji se uvlaci cela zajednica? Iz ugla poreskog obveznika ni malo mi nije prijatno saznanje da deo mog novca odlazi iz budzeta na finansiranje radjanja tudje dece sa kojima realno nemam nista. Ako neko hoce decu treba da shvati da je to ipak prevashodno njihova licna stvar i da uz to mogu da se suoce sa odredjenim neprijatnim posledicama kao sto je gubitak posla. Prosto mi nije u redu da redovno zaposleni koji su svaki dan na poslu i trudnice i porodilje koje su kao takve neproduktivne, imaju isti tretman. Ova patetika oko majcinstva kao neceg posebnog i uzvisenog prosto ne stoji. Ipak je to samo prosta biologija pre svega...
  • vosha forever

    06.11.2017 15:07
    @G
    ..samo u Smrdojvodini
    Zakon??? U ovoj smrdljivoj pokrajini ....

    Samim tim sto je pokrajina znaci da je ona sastavni deo vece , smrdljivije celine.
  • Hadus

    06.11.2017 14:52
    @G
    Sto ne odes u deo Srbije gde vaze zakoni isto za sve kad ti ovde toliko ne odgovara?
  • RVosha

    06.11.2017 14:46
    Smrdija
    @G
    "samo u Smrdojvodini
    Zakon??? U ovoj smrdljivoj pokrajini davno su prestali da važe zakoni i bilo kakva ljudska normalnost."

    Nije ova pokrajina kriva sto se igrom sudbine nasla u ogavnoj Smrdiji.
  • Shimmy

    06.11.2017 14:45
    Evo jos jednog lepog predloga
    A kako svima zvuci ideja da taj prvi mesec finansira crkva i patrijarh?
    Svi srecni. I vuk sit, i ovce na broju. Opet ne bi se uplitao ko je ovca a ko vuk.

    Meni je ipak fascinantno kako se uvek materijalno uzima za izgovor po pitanju reprodukcije. A jedine zemlje koje sa time nemaju problema su siromasne. A i nasi ljudi kad odu na zapad, pa dobiju uslove, opet se nesto ne pretrgnu po pitanju reprodukcije. Ne osudjujem, verujem da je to licni izbor. Ali ne verujem ni vasim izgovorima. Mnogo ljudi je danas neiskreno i prema sebi i prema drugima. Subjektivno nasa kultura mi je lepsa i ima korektniji odnos prema zenama, pa i trudnicama u odnosu na one kulture koje se razmnozavaju. To ce nam doci glave... misljenja su jedno, ali brojke su drugo. Tolerancija je super, ali nazalost, kad nas visestruko nadbroje, videcemo na sta to lici...
  • Shimmy

    06.11.2017 14:41
    @Odgovor
    Svaka cast na objektivnosti.

    Diskutabilno je gde treba da lezi obaveza finansiranja trudnica. Da li na drzavi, na poslodavcu, ili na samim roditeljima i porodicama cija su deca? Ili mozda na musterijama i klijentima!?

    Pitam se koliko bi ljudi od ovih koji su ti lupili minuse bili spremni da obaveza finansiranja trudnica i tudje dece predje na njih kao klijente potrosace.

    Dakle dragi borci za trudnice i mame, da li bi ste zaista bili spremni da veknu hleba platite duplo tih prvih mesec dana dok je pekarka na trudnickom? a do kraja njenog trudnicog da platite i dalje veknu duplo, pa tu drugu polovinu da vam refundira drzava?
    Upravo u finansiranju trudnica lezi koren diskriminacije zena, ja prvi da otvorim malu firmu bi bio racionalan i birao muskarce, jer znam da je manji rizik da moram da placam nekog kao da mi radi, dok on sebi pravi decu. Sto zene kad otvore firmu ne zaposljavaju druge zene? Ovakvi zakoni ne pogadjaju tajkune, oni pare uzmu drugde, ali svaka postena osoba koja otvori malu firmicu, sigurno nece zaposliti zene bar do prvih 20 radnika.
  • Predlog

    06.11.2017 14:40
    @Zaposlena mama
    Samozaposlite se zaposlena mama, otvorite neki privatni STR, Agenciju i slično, pa se poradjajte o svom i državnom trošku do mile volje!
  • Privatnik

    06.11.2017 14:36
    @Gorana
    Molim Vas gospodjo da na mene ne prebacujete obavezu finasiranja Vašeg poradjanja i izdržavanja Vaše dece.
    Izdržavanje dece košta, ja izdržavam SVOJU DECU, Vi izdržavajte svoju decu o svom trošku, ne prebacujete račune meni.
    Podržavam ideju da Vam DRŽAVA ISPLAĆUJE I TRUDNIČKO I PORODILJSKO I DEČIJI DODATAK.
    Ja nisam adresa za Vašu frustraciju, niti sam dužan da snosim troškove izdržavanja Vaše dece. Svoju decu izdržavate prvenstveno VI i dečijii otac ili država. Ne ja.
  • Tmina sa Telepa

    06.11.2017 14:14
    Patrijarh dislajk dis.
  • Kristijan Golubovic

    06.11.2017 13:56
    Tesko u nasem zakonu naci rupu.
  • G

    06.11.2017 13:53
    samo u Smrdojvodini
    Zakon??? U ovoj smrdljivoj pokrajini davno su prestali da važe zakoni i bilo kakva ljudska normalnost.
  • U.N.K.L.E.

    06.11.2017 13:32
    Nešto ne vidim i ne čujem da se SPC oglašava povodom diskriminacija trudnica u javnom i privatnom sektoru.
  • Svadba 48 sati

    06.11.2017 13:24
    Kakva drzava takvi i zakoni.
  • LALA

    06.11.2017 13:14
    samo u Smrdiji
    @mile
    "koristite zakon o radu ..
    drage trudnice , stiti vas zakon ..."

    Zakon ???
    U ovom smrdljivom kazamatu davno su prestali da vaze zakoni i bilo kakva ljudska normalnost.
  • Odgovor

    06.11.2017 12:58
    @ Sale
    To u praksi funkcioniše tako da je država elegantno prevalila OBAVEZU finasiranja trudničkog i porodiljskog na poslodavca. Poslodavac mora prvo da uplati i poreze i doprinose i neto zaradu porodilji,a država mu refundira kad se seti, sa višemesečnim zakašnjenjima.
    Poslodavci ne žele da finasiraju radjanje tudje dece i radni staž tudjih žena, pa pronalaze zakonske mogućnosti da se reše nametnute obaveze.
    Recimo da li bi tebi prijalo da od svojih para AVANSIRAŠ i plaćaš trudničko bolovanje i radni staž za radnicu koja NE DOLAZI NA POSAO iz razloga da bi se radnica i njen muž ostvarili kao roditelji (a ne tiču te se tudja tudja deca)? Istovremeno za to radno mesto podrazumevano plaćaš i drugog radnika, to jest, za taj posao plaćaš duplo?
    Ne bi ti prijalo jel da?
  • Obaveza

    06.11.2017 12:49
    Zašto bi poslodavac finasirao BRUTO PLATU RADNICE koja je na trudničkom?
    Od te radnice nema koristi ,samo ima trošak.
    Zadovoljstvo roditeljstva treba da finasiraju ili sami roditelji ili država, a ne poslodavac. Šta se poslodavca tiči tudja deca i tudje žene da bi imao obavezu da ih izdržava za vreme trudničkog i poroditljskog odsustva?
    Državo, isprsi se i plati LIČNO O SVOM TROŠKU porodilji i neto zaradu i uplati joj poreze i doprinose, ako ti je do nataliteta.
  • Gorana

    06.11.2017 12:38
    Za sve privatnike
    Dok vi razmišljate kakve ćete patosnice da kupite za vaše džipove, u kom ćete lokalu uveče da potrošite dve mesečne plate koju ta radnica zaradi i dal ćete da kupite ženi YSL parfem ili Pandora ogrlicu, razmaženoj deci novi S8, vreme za obične smrtnike prolazi. Većina ljudi radi u realnom sektoru za 25.000 i to vam je ništa, kada samo računi za JKP iznose toliko, bez stanarine. Zarada zaposlenoj na trudničkom je 16.000 RSD, pa da li ste normalni. Jel vi znate da pakovanje pelena od 100 komada na pijaci košta 2000 RSD, jel znate da majka treba da jede da bi dojila, a kolica za bebe? Mole se halapljivi da ni iznose svoje mišljenje i da za trenutak ne dišu jer uzimaju slobodan kiseonik. Kad mi preduzetnik STR ili SUR priča o tome da je teško, a novac za kapital je stekao u sumnjivim poslovima ili putem stranke, lepo mi je muka. Toliko smo jadni, ubuđali i bedni kao nacija da je to strašno. Mi smo jedna smrdljiva rupetina! Svugde u svetu su deca poželjna, jedino kod nas nisu. Nema veze to će vas sačekati sutra. Vi ćete moći lagati jedno vreme sve nas, ali decu nećete moći, jer ona znaju u kakvom su stresu, nemaštini i osećaju krivice odrastala. Vi majci deteta nabacujete osećaj tereta što je rađala, da li misilite da do deca ne osećaju, da ne znaju da majke nemaju pravo na bolovanje, a onda decu pod temperaturom sa dozom brufena i antibiotika vode u vrtić. Verujte deca i osećaju i znaju... I nećete ih privoleti da vas poštuju, a kad vam to dođe sutra na naplatu plakaćete!
  • Zaposlena mama

    06.11.2017 12:36
    Za LOL i Privatnik i mama
    Ocigledno da niste privatnik, za LOL, a za Privatnik i mama, nemate trudnicu u preduzecu. Procitajte svi koji citate komentare i samu vest, zakon i kako ide isplata. Ja sam radnik, u prvoj trudnoci radila do samog porodjaja, predati papiri, drzava uplati poslodavcu, on meni i to je to. Znaci poslodavac nema obavezu da porodiljsko uplacuje dok mu drzava ne isplati sem ako bas zeli. Vratila se na posao i sve normalnoo radim kao i pre, par godina vec. A sad sam opet trudna, ali cu ipak ici na trudnicko, u sestom mesecu, prvi mesec trudnickog bolovanja placa poslodavac, sve kasnije drzava. ZASTO POSLODAVCI KRIVE drzavu, ako je izasla u susret. Nego je Vama mozda tesko da zaposlite nekog na ODREDJENO jer inace zaposljavate na NEODREDJENO? Manite se dvostrukih arsina. Kod nas sve moze, samo se nemojte pravdati, providni ste
  • Osoba M

    06.11.2017 12:30
    Bitno da su neki nasli da pozivaju zene na njihovu patriotsku duznost!
  • mile

    06.11.2017 12:28
    koristite zakon o radu ..
    drage trudnice , stiti vas zakon ...ako ,recimo imate vise od 6m neprekidnog staza , a odete na odrzavanje a zatim na trudnicko bolovanje , procice 24 m , neprekidnog rada !!tada se , po zakonu , cl. 37 , radni odnos na odredjeno , pretvara u neodredjeno !!i za vreme odrzavanja , kao i trudnickog bolovanja , cl., 187, radni odnos vam ne moze biti prekinut !! eto vam mogucnosti da zbrinete vase dete , kad vec drzava to ne radi adekvatno !!
  • dule

    06.11.2017 12:01
    "Dešava se, kaže za 021 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, da žena po povratku na posao biva raspoređena na niže radno mesto, sa manjom platom, što je direktno kršenje njenih prava kao zaposlene - a spada i u mobing. "


    Jel može neko da mi objasni kako je ovo moguće? Koja je svrha ugovora kojim sam se ja kao radnik obavezao na neke stvari kad sutradan poslodavac može da izmeni ugovor i umanji svoje obaveze prema meni?
  • sale

    06.11.2017 12:01
    Nije mi jasno.

    Nisam ekonomista a da li mooze neko da mi objasni dve stvari. Kako funkcionise to trudnicko - porodiljsko :
    - ako zena ode na bolovanje da li firma dobije pare od drzave ?
    - sta se desava ako zeni istekne ugovor dok je na trudnickom ?

    Ako je zena primljena ne neodredjeno kako onda moze neko tek tako da joj da otkaz jer je zatrudnela ????
  • xxx

    06.11.2017 12:00
    sve se vidi
    Partijske botice rade po proceduri: Uđeš u partiju, dobiješ posao prema kupljenoj ili poklonjenoj diplomi, zatrudniš, odmah na preporuku partijskog lekara ideš na održavanje trudnoće, nađeš naivčinu da glumi sretnog oca, poradiš na svadbi i venčanju (obavezno uključiš sve partijske šefove radi reklamiranja podaništva i širenja sekte), primaš lepu platu, rodiš bebu, koristiš porodiljsko. Posle porodiljskog napreduješ tj. ideš na bolje plaćeno radno mesto pošto za porođaj dobiješ diplomu za još jedan stepen. Za vreme tvoga napredovanja zaposlena je još jedna botica kao tvoja naslednica i ona prati istu proceduru. Rezultat je smanjena nezaposlenost a ista radna mesta su stalno slobodna za prijem novih partijskih razdrndanih botica.
  • Zla...

    06.11.2017 12:00
    Bas me zanima
    Bas me zanima sta na ovaj tretman trudnica ima da kaze cenjeni Patrijarh. "Zene su duzne da radjaju". I niko vise nista nije duzan kad zena ispuni svoju duznost ?
  • Sarah

    06.11.2017 11:58
    A ko ce da se pozabavi nama.koje necemo da radjamo a koje smo diskriminisane jer smo zene? Ne zele sve zene decu i zbog toga trpe ogromna diskrimibisanja pritiske i podrugljivosti
  • Poslodavac

    06.11.2017 11:57
    Kad je u pitanju državni sektor, u potpunosti se slažem. Stavite se u kožu privatnog poslodavca koji prima i zapošljava ljude da bi radili, a situacija je često takva da se žena zaposli i nakon 6 meseci žurno odlazi na bolovanje i ostavlja brdo posla na poslodavcu koji mora da se snađe i opet obučava nekog da obavlja određeni posao....Da ne pominjem gubitke koje poslodavac trpi tom prilikom. I nakon isteka porodiljskog, ta ista žena igra produžetke bar još 9 meseci. Zbog čega je to za pohvalu i nagradu?
  • Privatnik i mama

    06.11.2017 11:55
    Skinite teret radjanja sa poslodavca nek drzava direktno placa trudnjacama
    Sta se mene kao poslodavca tice placanje jer ona radja a ja moram da placcam drugu osobu na njeno mesto da radi umesto nje
    Dakle trusna drzava placa a ja placam drugu radnicu dok.se ova poradja
  • Jaja

    06.11.2017 11:50
    Ovo nije tako jednostavna tema... Ja sam radio u visem managementu nekoliko firmi i desavalo mi se da mi zene kazu da ih posao i ne interesuje preterano od kad su eodile decu... Za posledicu toga smo imali da performanse jako opadnu u takvim timovima...
    Ja se slazem da zenama treba dati vremena za decu, ali ih onda treba prebaciti na manje zahtevan posao...
    Neke zene to mogu da balansiraju i po obicaju one se vrate na staro posle trudnoce
  • LOL

    06.11.2017 11:46
    U koliko bi drzava zaista zelela da pospesi natalitet jedino ispravno i moguce resenje jeste da trudnicama od momenta od kog ne mogu vise da rade kao i porodiljsko bolovaje finansira drzava a ne poslodavac. Nije uredu ocekivati od poslodavca da isplacuje platu i doprinose(minus doprinosi za vreme porodiljskog posto to finansira drzava sa veeeelikim kasnjenjem) za radnika koga realno nece videti vise od godinu dana a na njegovo mesto mora uzeti zamenu kojoj takodje placa platu i doprinose. To su jedini problemi zbog kojih poslodavci otpustaju trudnice i porodilje , ako se problem sasece nece biti ni otpustanja ni zaziranja od zaposljavanja mladih zena bez dece.
  • aca

    06.11.2017 11:27
    Dobro a što je problem poslodavca, ili države, da ima obzira prema trudnici i porodilji, svako treba da razmišlja o svom učinku (pa prema tome i premeštaju na niže radno mesto) i svojim mogućnostima da u uslovima koji postoje rađa, podiže i vaspitava dete. Ne vidim problem što bi nečije roditeljstvo bilo problem ili obaveza onome kome nije zadovoljstvo i/ili radost.
  • važno je čija si

    06.11.2017 11:24
    Ne verujem da su trudnice diskriminisane zbog stanja u kom se nalaze, pre će biti da su to preostali relikti poražene političke opcije i više nemaju zaštitu stranke. Jedni botovi traže način da eliminišu druge i zauzmu im životni prostor. I za vreme žutih botova su se dešavale iste stvari ali su onda mislili da će biti večno na vlasti isto kao i ovi sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna